Contact

Mindlight

MindLight is een neurofeedback videogame voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar met angststoornissen. In MindLight speel je als het kindje Arthur die zijn grootmoeder gaat redden in een eng huis. Hij gaat samen met een magische hoed op pad, die meer of minder licht geeft afhankelijk van de mentale staat van de speler. MindLight is gericht is op het verminderen van zowel subklinische als klinische angst onder kinderen.

Onderbouwing

Recent onderzoek naar angstinterventies toont aan dat videogames de psychische gezondheid en het welzijn van kinderen met angstklachten kunnen vergroten. De game bevat veel wetenschappelijk gefundeerde principes, zoals attention bias modification (ABM) puzzels, ontspannings- en mindfulness-technieken en neurofeedback-mechanismen. Deze mechanismen samen produceren een game waarmee kinderen met hun angstklachten leren om te gaan en deze te overwinnen.

Onderzoek naar de effectiviteit van MindLight is in januari 2014 van start gegaan en wordt naar verwachting in april 2018 afgerond. De eerste testen laten positieve resultaten zien dat de kinderen erg betrokken zijn bij de game. De verwachtingen zijn dus hoog, omdat kinderen meer gemotiveerd zijn om een spel te spelen dan om saaie standaard taken te doen.

Beschikbaarheid

Het spel wordt nog niet gebruikt. Meer informatie over MindLight is te vinden op de website van thePLAYNICEinstitute.

Ontwikkelaars

In samenwerking met thePLAYNICEInstitute, opgericht door professor Isabela Granic en professor Rutger Engels van de Radboud Universiteit Nijmegen, is het spel MindLight door het team van GainPlay Studio ontwikkeld.

E-healthjeugdnetwerk

Op het E-healthjeugdnetwerk vindt u meer informatie en kunt u MindLight vergelijken met andere e-health-toepassingen.

Naar E-healthjeugdnetwerk >>