Contact

Autitouch

onderzoek rond de computertafel

Zeven jaar: zo lang duurde het voordat een autismespectrumstoornis werd vastgesteld bij een familielid van zorgonderneemster Freena Eiffinger. Dat moest sneller, vond ze, en door haar achtergrond in de ICT zocht ze de oplossing in digitalisering van diagnostische instrumenten voor het vaststellen van autisme.

Autitouch (tekentaak)Bij de keuze van een instrument keurde ze de alledaagse pc af. Een ‘gewone computer’ vond ze niet geschikt, omdat het opstaande computerscherm een fysieke muur opwerpt tussen de diagnosticus en het kind, boven op de psychische, sociale muur die een autismespectrumstoornis toch al met zich meebrengt. Ze vond een alternatief in de multi-touch table, een digitale salontafel met een liggend aanraakscherm als tafelblad. Eiffinger bedacht voor deze tafel een reeks digitale taken om diagnostisch onderzoek te doen bij kinderen, en noemde het resultaat de Autitouch.

Innovatieprijs

Autitouch won verschillende aanmoedigingsprijzen, waaronder de Herman Wijffels Innovatieprijs. Op Twitter zocht ze naar investeerders, waardoor ze in contact kwam met TNO, die een vergelijkbaar idee had ontwikkeld en daar een ondernemer bij zocht. Via het Small Business Innovation Research-programma (SBIR) kreeg Eiffinger steun bij de productontwikkeling en het onderzoek naar de levensvatbaarheid van haar plannen. Het geld stak ze in psychometrisch onderzoek onder driehonderd kinderen, dat ze uitvoerde in samenwerking met TNO en de Afdeling Ontwikkelingspsychologie van de Vrije Universiteit van Amsterdam. De resultaten van dat onderzoek (niet gepubliceerd) waren niet eenduidig. Hoewel de Autitouch met enthousiasme werd ontvangen, en zowel kinderen als professionals het afnemen via de computer als prettig ervoeren, werd er bij de meeste taken nog geen verschil gemeten tussen kinderen met en zonder autisme. Eiffinger heeft financiers gevonden voor verder onderzoek.

Demonstratie Autitouch

Freena Eiffinger demonstreert haar digitale salontafel: de Autitouch table.

E-healthjeugdnetwerk

Op het E-healthjeugdnetwerk vindt u meer informatie en kunt u Autitouch vergelijken met andere e-health-toepassingen.

Naar E-healthjeugdnetwerk >>