Contact
Home > Nazorg > Eigen kracht > De stressmeter

De stressmeter

Emoties onder controle

De meeste op zelfredzaamheid gerichte toepassingen ondersteunen kinderen of jongeren vooral bij plannen en organiseren van hun dagelijkse taken. Ondersteuning op emotioneel vlak kan echter ook heel nuttig zijn. Ontwikkelingsstoornissen gaan immers vaak samen met problemen met controle over de eigen emoties, en met gevoelens van stress. Een voorbeeld van een digitaal hulpmiddel dat hierop is gericht, is de Stressmeter, ontwikkeld door het Dr. Leo Kannerhuis en Waag Society. De stressmeter bestaat uit een borstband die variaties in de hartslag meet, samen met een sensor die verbonden is met een smartphone of een pebble (ovalen bolletje). De telefoon of de pebble kleurt van groen naar oranje naar rood naarmate de stress toeneemt. Het apparaatje kan ook helpen om het stressniveau weer omlaag te krijgen: het lichtje van de pebble gaat langzaam aan en uit; in hetzelfde tempo in- en uitademen zorgt ervoor dat je kalmeert.

Bruikbaarheidsonderzoek

De stressmeter wordt op bruikbaarheid getest bij volwassenen met autisme. Vanwege het gebruiksgemak en de mogelijkheid om de stressmeter te koppelen aan een digitale of echte coach, zou de stressmeter ook voor jongeren geschikt kunnen zijn. Toepassingen met een soortgelijk doel zijn Beat-it en Buienradar.

E-healthjeugdnetwerk

Op het E-healthjeugdnetwerk vindt u meer informatie en kunt u de Stressmeter vergelijken met andere e-health-toepassingen.

Naar E-healthjeugdnetwerk >>