Contact
Home > Nazorg > Eigen kracht > OV-coach

OV-coach

plannen van de reis, oplossen van problemen
OV-coachOV-coach: stap voor stap verder bij vertraging of gemiste trein.

De OV-coach is een digitale coach die kinderen en jongeren met autisme helpt om zelfstandig met het openbaar vervoer te reizen, zodat ze geen taxivervoer meer nodig hebben. Deze applicatie kan op een smartphone of mobiele beeld- of geluidsdrager worden gezet. Interactieve meerkeuzevragen helpen bij het plannen van de reis en het oplossen van problemen. De OV-coach leidt de gebruiker stap voor stap verder bij onverwachte situaties, zoals vertraging of het missen van de trein of aansluiting.

De digitale coach wordt nu verder ontwikkeld en geschikt gemaakt voor andere toepassingen. Zo is er inmiddels ook een Schoolcoach, die helpt bij het plannen van huiswerk en bijhouden van het schoolrooster. Daarnaast worden Agendacoach en Medicatiecoach nog doorontwikkeld.

Onderbouwing

De effectiviteit van de OV-coach is nog niet aangetoond in wetenschappelijk onderzoek. Het Leo Kannerhuis heeft wel een kleinschalig gebruikersonderzoek gedaan onder vijf deelnemers. Daaruit bleek dat de drie gebruikers van OV-coach minder gebruikmaakten van een taxi of vervoer door ouders, en meer zelfstandig reisden. Ook zeiden ze minder stress te ervaren tijdens het reizen met het openbaar vervoer. Bij de twee controleparticipanten veranderde niets. De gemeente Eemsmond heeft de toepassing in de praktijk getest, eveneens met positieve resultaten. De dertien deelnemende leerlingen, allemaal kinderen met autisme die op het speciaal onderwijs zitten, waren enthousiast en geen enkele leerling keerde terug naar taxivervoer.

Beschikbaarheid

De OV-coach is – als ‘Coach2Care OV’ – beschikbaar voor iPhones in de App Store voor 5,49 euro, en binnenkort ook voor Android-smartphones in de Google Play Store.

Ontwikkelaars

De OV-coach is ontstaan uit een samenwerking van het Dr. Leo Kannerhuis met NICI, de onderzoeksafdeling van de afdeling kunstmatige intelligentie van de Radboud Universiteit Nijmegen. ICT-bedrijf RE-Phrase ontwikkelde de software en zal deze nog verder ontwikkelen. PonTem werkt de coach uit voor mensen met taal- en spraakmoeilijkheden. Subsidie is verleend door de gemeente Nijmegen.

E-healthjeugdnetwerk

Op het E-healthjeugdnetwerk vindt u meer informatie en kunt u OV-coach vergelijken met andere e-health-toepassingen.

Naar E-healthjeugdnetwerk >>